Δευτέρα 13 Απριλίου 2020


ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

Καλημέρα!

Οι δύο παρακάτω ύμνοι χαρακτηρίζουν την ημέρα. Ακούστε τους:

«Ιδού ο Νυμφίος έρχεται»
Η πρώτη φράση προέρχεται από την παραβολή των δέκα παρθένων που λέει ότι δέκα κορίτσια είχαν βγει να προϋπαντήσουν τον γαμπρό σε κάποιο γάμο. Όμως εκείνος άργησε και αποκοιμήθηκαν. Και καταμεσής της νύχτας ακούστηκε φωνή: «Ιδού, ο Νυμφίος έρχεται!». Οι κοπέλες ξύπνησαν, αλλά «οι λαμπάδες τους» έσβηναν. Οι πέντε απ’ αυτές (οι «φρόνιμες» = συνετές) είχαν μαζί τους λάδι και ανανέωσαν τη φλόγα, αλλά οι άλλες πέντε (οι «μωρές» = επιπόλαιες) δεν είχαν. Έτσι, μέχρι να βρουν να αγοράσουν, ο Γαμπρός μπήκε στο σπίτι του γάμου, έκλεισε η πόρτα και έμειναν απ’ έξω.
Ο γαμπρός συμβολίζει τον Χριστό, που θα έρθει ξαφνικά («μέσα στη νύχτα») και τότε κάποιοι θα είναι έτοιμοι να εμφανιστούν μπροστά Του, γιατί θα είναι καλοί άνθρωποι, ενώ κάποιοι άλλοι θα είναι ανέτοιμοι.


«Τον νυμφώνα σου βλέπω»
Οι στίχοι είναι εμπνευσμένοι από μια άλλη παραβολή του Χριστού: ένας βασιλιάς παντρεύει τον γιο του, αλλά οι καλεσμένοι «αγρόν ηγόρασαν» και δεν πήγαν. (Η φράση σημαίνει "αδιαφόρησαν" και είναι η απάντηση που έδωσε κάποιος καλεσμένος: «αγόρασα έναν αγρό (χωράφι) και πρέπει να πάω να τον δω, γι’ αυτό δε μπορώ να έρθω»). Τότε ο βασιλιάς έστειλε και κάλεσαν όλους τους φτωχούς και περιθωριακούς, που ήρθαν αντί για τους επίσημους. Είδε όμως κάποιον με ρούχα ακατάλληλα για γάμο και έβαλε να τον πετάξουν έξω, και μάλιστα «στο σκοτάδι»!…Εννοείται ότι ο άνθρωπος δε διώχτηκε επειδή είχε «κακά ρούχα», αλλά επειδή είχε κακή ψυχή.
Εδώ λοιπόν ο ποιητής του τροπαρίου παρακαλεί τον Χριστό να τον βοηθήσει να γίνει λαμπερή η ψυχή του, να τη «φορέσει» και να μπορέσει να μπει στο γλέντι του γάμου, δηλ. στον παράδεισο.



ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ
Σήμερα διαβάζουμε από το Παραμύθι χωρίς όνομα
το Κ΄κεφάλαιο: Συνετός Β΄, που είναι και το τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου.

Η μόνη εργασία που θα ήθελα να κάνετε σήμερα είναι η εξής:

ΕΡΓΑΣΙΑ (στο τετράδιο)
α) Να αναφέρετε δέκα ήρωες του βιβλίου.
β) Τι φανερώνουν τα ονόματα που δίνει η Πηνελόπη Δέλτα στους ήρωές της;
Γιατί πιστεύετε ότι το κάνει αυτό; Σας αρέσει η ιδέα της;


Πηγή: https://www.dogma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου